Sæt pris på kunsten
Sæt pris på kunsten viser en række værker, der reflekterer over kunstens værdi – både for individet, for samfundet og for markedet.
A Kassen, Asger Jorn, Bertel Thorvaldsen, Christian Falsnaes, Danh Vo, Elmgreen & Dragset, Goodiepal, Henning Christiansen, Ingen Frygt, Kirsten Astrup, Solvognen, TOVES
Kunstens værdi diskuteres meget både i Danmark og i udlandet. Kunsten, kunstinstitutionerne og hele det dannelsesbegreb, som ligger til grund for kunstens og kunstmuseernes rolle i samfundet, tages ikke længere for givet som værdifuldt. Kunsten og museerne skal hele tiden præstere og demonstrere deres relevans.
Udtrykket ‘at sætte pris på noget’ fletter betydningsfuldhed og økonomisk prissætning sammen, og illustrerer på den måde, hvor indlejret den økonomiske målestok er i vores sprog.
om udstillingen
Sæt pris på kunsten deler sig tematisk i to. Dels i værker, der taler om kunstens betydningsmæssige værdi og dels i værker, der tematiserer kunstneren og kunsten selv som værdiskaber i økonomisk forstand.
Thorvaldsen
Bertel Thorvaldsen er en kunstner, som ikke bare var Danmarks første internationale superstjerne, men han var også central for en forståelse af kunsten som en dannende og oplysende kraft i samfundet. På Thorvaldsens tid blev der skabt en offentlighed omkring kunst, hvor man besøgte gallerier og museer for at blive dannet og kultiveret. I udstillingen kan man se Bertel Thorvaldsens selvportræt og gammelt, “thorvaldsensk” merchandise.
Christian Falsnaes
Opfattelsen af kunst som en dannende og oplysende faktor i samfundet er under forandring i dag, hvor kunsten konkurrerer om opmærksomheden med et hav af andre oplevelsestilbud. Man kan lave sin egen TV-kanal eller udgive og distribuere sine egne bøger, film og musik. Herved behøver man ikke at have hverken forlag eller produktionsselskab i ryggen for at kalde sig forfatter eller instruktør. Dette tematiseres i Christian Falsnaes’ værk – eller rettere værkgenerator – The Title Is Your Name, som portrætterer udstillingsgæsten selv, som dermed bliver kunstneren i værket.
Elmgreen & Dragset
Elmgreen & Dragsets skulptur Han i Helsingør er et af de værker, der har skabt debat om kunstens værdi i det offentlige rum. Som noget helt særligt optræder gipsmodellen af Han i udstillingen, som er et af hovedværkerne i samlingen på KØS – Museet for kunst i det offentlige rum.
TOVES
I udstillingens andet perspektiv har kunstnergruppen TOVES til udstillingen valgt at sætte sig selv til salg. En eventuel køber overtager således gruppens brand, alle ophavsrettigheder, fællesværker, inventar, sociale medier m.m. og kan drive TOVES videre efter eget forgodtbefindende.
Kirsten Astrup
Astrup medvirker på udstillingen med et videoværk om kunstnerens arbejdskraft.
Ingen Frygt og a kassen
Værkerne af kunstnergrupperne A Kassen og Ingen Frygt forholder sig kritisk til begærsøkonomi og kunstmarkedets mekanismer.
Goodiepal
Goodiepal sætter udstillingens tema på spidsen med et værk, der blev solgt for 250 kr., men samtidig indeholdt en femhundredeseddel. Her kan det med andre ord slet ikke betale sig at være kunstner, mens der er meget at vinde for alle andre – og for samfundet som helhed.
Op til kommunevalget
Udstillingen Sæt pris på kunsten fungerer samtidig som et refleksionsrum, som kan inspirere og kvalificere værdidebatten op til kommunalvalget i november 2017: hvordan skal kulturen, kunsten og samfundet fremadrettet spille sammen?
Udstillingen er kurateret af Museumsdirektør Birgitte Kirkhoff Eriksen
Fotos: Frida Gregersen
På udstillingen "Sæt pris på kunsten" sætter kunstnergruppen TOVES sig selv til salg. Man kan købe deres brand, copyrights, inventar, værker og hvad der ellers er tilbage af TOVES, samt få en gratis salgsopstilling med hjem. Hør hvorfor TOVES vil sælge sig selv.
Tom Christoffersen er gallerist med galleri i eget navn, hvor han repræsenterer både danske og udenlandske kunstnere. Christoffersen har udlånt to værker af Asger Jorn til "Sæt pris på kunsten". Hør om hvorfor Christoffersen har valgt at investere i netop Asger Jorn.
Denne film blev vist ved A-kassens værk "Mirror" fra 2013. Hør A-kassen fortælle om deres værk og hvordan de brugte kunstmarkedet som en kunstnerisk strategi. A-kassen består af Christian Bretton-Meyer, Morten Steen Hebsgaard, Søren Petersen og Tommy Petersen og blev dannet i 2004.
Sæt pris på kunsten i medierne
Læs hvad pressen skrev om udstillingen:
"Udstillingen viser datidens merchandise fra dengang, den internationale danske kunster Bertel Thorvaldsen og hans værker blev anset for dannende og oplysende. Den opfattelse af kunst er under forandring i dag, hvor alle - også på udstillingen - kan blive kunstnere selv."
Udstilling udfordrer kunstens værdi,
3. september 2017, Roskilde Avis
"På Museet for Samtidskunst i Roskilde, der i år har temaet »GLOBALE ØKONOMIER«, optræder kunstnertrioen Ingen Frygt med forestillingen The Money Diet. De spiser simpelthen penge, de tre kvinder. De fortæller i et interview med Mikael Bertelsen, der også bliver vist på museet, at The Money Diet handler om at bruge penge til noget »reelt« og springe alle transaktionsleddene over og »virkelig bare konsumere penge«. For penge er oppe tiden, »folk er vilde med dem«, forklarer de iført ens, beige og tætsiddende dragter."
Kunsten viser os, hvor latterlige penge egentlig er,
10. november, Information
"Kunstens værdi diskuteres meget både i Danmark og i udlandet for tiden. Kunsten, kunstinstitutionerne og hele det dannelsesbegreb, som ligger til grund for kunstens og kunstmuseernes rolle i samfundet, tages ikke længere for givet som værdifuldt. Kunsten og museerne skal hele tiden præstere og demonstrere deres relevans."
Sæt pris på kunsten,
8. septeber 2017, Kunsten.nu
"I anledning af kommunalvalget inviterede en række kulturinstitutioner lokalpolitikere til valgmøde om kulturpolitik. Vi mener at kulturen har en kolossal stor betydning for sammenhængskraften i hele landet og for lokalsamfundet..."
Kulturvælgermøde i Roskilde
P1 Eftermiddag 31. oktober kl. 14:39